FSC-Certificaat

Bosland, grondlegger van de Vlaamse FSC groep

In 2006 was Bosland de grondlegger van de Vlaamse FSC-groep. De meerderheid van de Boslandbossen behaalde ondertussen een FSC-certificaat, een internationale erkenning voor duurzaam bosbeheer. De bossen worden beheerd volgens strikte ecologische, sociale en economische criteria. Een van de voorwaarden is dat de opbrengst uit de houtverkoop gerelateerd wordt aan bosbeheer. Verder speelt ook het betrekken van lokale bewoners en verenigingen een rol. Ook hier zet Bosland volop op in. Zo kregen lokale bewoners en andere geïnteresseerde partijen de kans om hun ideeën en visie te geven voor de inrichting van het domein Hobos. Ook de lokale economie speelt een rol bij de toekenning van het FSC-label: niet enkel de houtsector, maar ook de horeca wordt daarbij niet vergeten. Tot slot zorgt Bosland tevens voor sociale tewerkstelling.

De controle gebeurt nauwgezet. Naast de voortdurende interne controle door een medewerker van Inverde, worden er tevens externe audits uitgevoerd. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe producten kiest Bosland resoluut voor FSC en ander duurzaam, milieuvriendelijk materiaal. Zo opeteren we voor al ons drukwerk indien mogelijk uitsluitend voor FSC-papier. Ook onze blocnotes, pennen, potloden en andere Bosland-gadgets dragen het FSC-keurmerk.

Bosland focust tevens op het creëren van gemengde bossen. De omvorming van naaldbos naar gevarieerd bos is niet enkel goed voor de biodiversiteit, maar verzekert tevens een rijk houtassortiment met meer toepassingen. Ook de bijkomende biomassa die ontstaat door dit bosbeheer is nuttig. Biomassa is het biologisch afbreekbaar restproduct uit natuurbeheer en bosbouw, zoals houtsnippers en maaisel van gras en heide. Met het oog op de lokale verankering en plaatselijke economie, zal daarbij ook aandacht uitgaan naar andere producten zoals honing en boekweit.

Dennenknopje: eerste FSC-jenever

Maar niet enkel papier en hout kunnen een FSC-keurmerk krijgen. Met de lancering van onze eigen jenever Dennenknopje zorgden we voor een absolute primeur: deze jenever gemaakt van dennenappels afkomst uit de FSC-gecertificeerde bossen van Bosland is het eerste FSC-streekproduct van Vlaanderen. Deze plaatselijke delicatesse wordt gedistilleerd in het familiebedrijf Leukenheide uit Hechtel-Eksel, de oudste ambachtelijke stokerij van Vlaanderen die bovendien als eerste stokerij in Vlaanderen het FSC COC-certificaat kreeg toebedeeld. De dennenknopjes die gebruikt worden voor de Bosland-jenever, komen van de grove den, die in Bosland alom vertegenwoordigd is.

Een bosgebied met een dergelijke omvang kan ook het teveel aan CO2 in de lucht terugdringen. Zo draagt Bosland bij aan een CO2-neutraal Noord-Limburg tegen 2020. Daarnaast levert het bos uiteenlopende diensten aan mens en maatschappij, zoals waterberging en het stabiliseren van verontreinigde plaatsen.