Het FORBIO-bos in Hechtel-Eksel maakt deel uit van een uniek onderzoeksproject naar de rol van boomsoortenrijkdom in bosbeheer. Dit project, FORBIO genaamd, onderzoekt hoe gemengde bossen verschillen van monoculturen op het vlak van o.a. groei, houtkwaliteit en biodiversiteit. Met 40 proefvlakken en een zorgvuldig opgesteld beheerplan is dit bos een levend laboratorium waar wetenschap en praktijk samenkomen.
Wat gebeurt er momenteel in het FORBIO-bos?
De komende maanden zullen fietsers langs het fietspad in het Pijnven onderzoekers van de KU Leuven aan het werk zien. In elk van de 40 proefvlakken selecteren zij 32 potentiële toekomstbomen. Toekomstbomen zijn geselecteerde bomen die de potentie hebben om in de toekomst uit te groeien tot vitale, grote en kwaliteitsvolle bomen.
De keuze valt op bomen met rechte stammen en, beperkte zijtakken en op exemplaren die al boven het bladerdek uitsteken. Rondom de helft van de geselecteerde toekomstbomen worden twee nabijgelegen bomen deels geschild. Dit proces, ringen genoemd, vermindert de concurrentie en biedt inzicht in hoe dit de groei van de toekomstbomen en hun invloed op de omgeving beïnvloedt. Of een boom behandeld wordt, wordt bepaald door loting. De toekomstbomen worden gemarkeerd met blauwe stippen, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn voor verdere opvolging. Tijdens de uitvoering worden oranje en gele linten aangebracht om de werkzaamheden te begeleiden.
Neem tijdens je fietstocht een kijkje bij het FORBIO-bos en ontdek hoe onderzoekers werken aan de toekomst van onze bossen. Boslab volgt de ontwikkelingen op de voet!
In het voorjaar van 2023 werd in Nationaal Park Bosland een bijzondere grove den uitgerust met sensoren. Deze boom, die inmiddels twee jaar wordt gevolgd, 'praat' via realtime data en vertelt ons alles over hoe hij groeit, water transporteert en reageert op zijn omgeving.
Dankzij het onderzoek van Katrien Schaepdryver en Kathy Steppe van Universiteit Gent, uitgevoerd in samenwerking met NP Bosland, leren we hoe bomen functioneren en wat dit betekent voor onze bossen, het klimaat en mogelijk ook voor onze samenleving. Want een bos creëert niet alleen een typisch microklimaat, maar vervult ook een essentiële rol in de regulatie van ons leefmilieu.
De gegevens van deze boom bieden daarnaast een unieke kans voor educatie. We nodigen scholen uit om met deze gegevens aan de slag te gaan. Stel je voor: leerlingen ontdekken hoe een boom werkt, hoe hij reageert op regen of hitte en wat zijn rol is in ons ecosysteem. Door letterlijk te 'luisteren' naar de boom leren zij op een interactieve manier over het belang van water, weer en duurzaamheid.
Scholen die interesse hebben om met de data van deze boom te werken, kunnen contact opnemen via info@boslab.be.
Lees meer
In het hart van Noord-Limburg trekt een gepassioneerde groep natuurliefhebbers, "De Slobkousjes", er wekelijks op uit om de verborgen rijkdom van de natuur vast te leggen. Gewapend met kennis, kamera’s en nieuwsgierigheid inventariseren zij planten in de zomer en paddenstoelen, mossen en korstmossen in de herfst, winter en voorjaar.
Tijdens hun recente verkenning in de buurt van het prachtige Slijkven (Pijnven - NP Bosland), ontdekten zij maar liefst 65 soorten paddenstoelen. Samen met een mossenexpert en enkele natuurfotografen werd deze veldwerkdag een inspirerende mix van wetenschap en verwondering.
Foto´s zwammen: Wim Denijs
Lees meerDe grove den, een boom die je in bijna de helft van de Vlaamse bossen tegenkomt, heeft het zwaar. Door opeenvolgende droge zomers raken veel van deze bomen verzwakt, wat hen vatbaarder maakt voor ziektes en schimmels. Een van de grootste boosdoeners is de schimmel Sphaeropsis sapinea, die zich vooral richt op verzwakte dennen. Deze situatie is verontrustend, omdat de grove den een belangrijke rol speelt in onze bossen. Daarom zijn het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een grootschalig onderzoek gestart waaronder ook een lokatie in het Nationaal Park Bosland.
Foto´s : Peter Waelbers
Lees meerOnderzoekers zoals dr. Loïc Gillerot (UGent), prof. Kris Verheyen (UGent), prof. Bart Muys (KU Leuven) en prof. Pieter De Frenne (UGent) laten in de projecten FORBIO (FORests and BIOdiversity) en Dr. Forest (Diversified Forests for Human Health and Resilience) zien hoe bosbiodiversiteit bijdraagt aan gezonde ecosystemen en menselijk welzijn. Locaties zoals het Pijnven in Hechtel-Eksel dienen als proeftuinen om te ontdekken hoe verschillende boomsoorten zorgen voor een stabieler klimaat in het bos en een prettige plek voor bezoekers.
Lees meer