NP Bosland camera´s leggen in mei de unieke 'Big Five' vast

14/06/2024

NP Bosland, ons nationaal park dat bekend staat om zijn unieke 'Big Five', heeft in mei dit jaar alle vijf deze dieren op camera vastgelegd in een van de  natuurkernen van het gebied: het Pijnven.

De meeste bezoekers van Bosland NP hebben wel eens sporen van reeën en everzwijnen gezien, zoals pootafdrukken of omgewoelde grond. De andere drie, de wolf, de oehoe en de vos, zijn echter veel moeilijker te spotten en blijven voor velen bijna verborgen bewoners van het park.

Het vastleggen van deze dieren op (wild-)camera is bijzonder en biedt een unieke kans om deze diverse en fascinerende fauna te bestuderen.
 

Bosland NP blijft een belangrijk toevluchtsoord voor deze soorten, en deze opnames bevestigen de rijke biodiversiteit en het succes van de natuurbehoudsinspanningen in het park.

Wildcamera: Wat is het en hoe werkt het?

Een wildcamera, ook wel bekend als een cameraval of fotoval, is een speciaal type camera dat ontworpen is om automatisch foto's of video's te maken wanneer er beweging wordt gedetecteerd in de omgeving. Deze camera's worden vaak gebruikt door natuurbeschermers, biologen en onderzoekers om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te observeren zonder menselijke aanwezigheid die de dieren kan verstoren. Wildcamera's zijn uitgerust met infraroodsensoren die beweging en warmte detecteren, waardoor ze zowel overdag als 's nachts kunnen functioneren.

De 'Big Five' van Bosland NP

De wolf is een iconisch roofdier dat symbool staat voor de wildernis en de terugkeer naar de natuurlijke balans in Europese bossen. Wolven leven in roedels en hebben een complex sociaal systeem. Ze zijn voornamelijk nachtdieren en jagen op middelgrote tot grote zoogdieren.

De oehoe is de grootste uil van Europa, met een indrukwekkende spanwijdte tot 188 cm. Deze uil is een nachtjager, bekend om zijn diepe en resonerende roep die door de nachtelijke bossen klinkt. Hij voedt zich met een verscheidenheid aan prooien, waaronder kleine zoogdieren en andere vogels.

De vos is een sluw en intelligent roofdier, herkenbaar aan zijn roodbruine vacht en pluimstaart. Vossen zijn zeer aanpassingsvermogend en kunnen in diverse habitats overleven, van bossen tot stedelijke gebieden. Ze zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet.

Everzwijnen zijn stevige, krachtige dieren met een kenmerkende donkere vacht en indrukwekkende slagtanden. Ze zijn voornamelijk 's nachts actief en gebruiken hun sterke snuiten om in de grond te wroeten op zoek naar voedsel zoals wortels, knollen en insecten.

Het ree is een sierlijk en schuw hert, vaak te herkennen aan zijn slanke bouw en relatief korte gewei bij de mannetjes. Reëen zijn voornamelijk in de schemering en 's nachts actief. Ze leven in kleine familiegroepen en voeden zich met bladeren, knoppen en kruiden.

Deze 'Big Five' vormen een essentieel onderdeel van de biodiversiteit in Bosland NP en het vastleggen van deze dieren op wildcamera's bevestigt de gezondheid en vitaliteit van het ecosysteem in dit beschermde gebied.