Heide en vennen

Doorheen Bosland vind je nog verschillende mooie heidegebieden, met hier en daar vennen. Dit eerder zeldzame landschap is niet natuurlijk maar des te belangrijker voor het in stand houden van heel wat soorten. Hier en daar vind je ook nog plekken waar de heide op traditionele wijze begraasd wordt door schapen.

Naast kleine heiderelicten in Overpelt en Hechtel-Eksel, vind je dit landschap binnen Bosland vooral terug in Lommel: de Heuvelse Heide, Kattenbos, Blekerheide en Riebosserheide.

Het gebied Heide achter de Steenweg in Overpelt herbergt hoge landduinen, die een idee geven van hoe de stille Kempen van weleer eruit zagen. Het Overpeltse natuurgebied  ’t Plat was vroeger, door haar ligging, een zeer waterrijk gebied dat gevoed werd door de Holvense Beek. Tegenwoordig is het een droger gebied, waar natte en droge heide afwisselen met ruigten en broekbossen (moerasbossen). Er zijn ook percelen met geurende gagel.

het groentjeDe boomleeuwerik, de Lommelse adoptiesoort, is een typische soort die houdt van heide en zand, maar ook diverse planten als beenbreek en heideknotszwam dragen bij aan de pracht van de purperen heide. Ook de adoptiesoort van Overpelt, het vlindertje het groentje, komt volop voor aan de rand van vochtige heide.

jeneverbesEen van de typerende planten voor dit gebied is de jeneverbesstruik. Helaas kan deze plant, die vroeger zo eigen was aan het Kempens landschap, zichzelf niet meer verjongen omdat de bodem te zuur is geworden. Daarom werd de struik op Kattenbos aangeplant.