De cursus natuurgids: een inspirerende reis door de natuur

09/10/2023

In het eerste weekend van september is de cursus natuurgids van start gegaan in het bezoekerscentrum de Wulp in Pelt. Gedurende een heel jaar worden de 26 deelnemers elke zaterdag ondergedompeld in de diverse facetten van de natuur en het natuurgids-zijn.
Nu, ruim een maand verder, is er al een schat aan kennis vergaard. Bevlogen sprekers verstrekten theoretische inzichten over de planten- en dierenwereld.  De deskundige gidsen van Natuurpunt Bocholt leidden een prachtige excursie in het Smeetshof, waarbij bomen en struiken centraal stonden.
Afgelopen zaterdag stond de fascinerende wereld van paddenstoelen op het programma. De voormiddag begon met een inspirerende inleiding, verzorgd door Kristine Zels van de Werkgroep ISIS. Na deze boeiende introductie gingen de deelnemers op pad voor een praktische paddenstoelenwandeling, begeleid door de ervaren leden van de natuurwerkgroep "De Slobkousjes."
Tijdens deze cursusdag hebben de deelnemers ontdekt hoe belangrijk paddenstoelen zijn in het ecosysteem. Ze vervullen cruciale rollen, variƫrend van symbionten die planten helpen met vocht en mineraalopname via plantenwortels, tot opruimers die verzwakte en dode natuur omzetten in herbruikbare grondstoffen. Zelfs de minder geliefde soorten, die levende organismen aanvallen voor hun eigen overleving, passeerden de revue.

Het belang van paddenstoelen voor de mensheid kan niet worden overschat. Zonder paddenstoelen, met name hun ondergrondse netwerken (mycelium), zou onze wereld er totaal anders uitzien.

De Natuuracademie organiseert deze opleiding in samenwerking met het bezoekerscentrum De Wulp, Bosland vzw- BosLAB, Werkgroep Isis, en de Natuurpunt-afdelingen van Bocholt, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt.