De Veteraan van Het Hobos: een voormalige mooiste boom van Vlaanderen

19/04/2023

In het prachtige gebied van Het Hobos in Pelt staat de mooiste boom van Vlaanderen van 2015, een majestueuze tamme kastanjeboom die deel uitmaakt van een boomgaard die in de late 18e eeuw werd aangelegd door vader en zoon Drossaard Clercx. De boomgaard diende als leverancier van tamme kastanjes die waarschijnlijk werden gebruikt als smaakmakers in de jeneverstokerij, die er gevestigd was.

De kastanjeboom heeft door de jaren heen een indrukwekkend parcours afgelegd en is uitgegroeid tot een veteraanboom. Een veteraanboom is een boom die minstens 200 jaar oud is en opmerkelijke afmetingen heeft bereikt, waardoor hij een belangrijke plaats inneemt in het ecosysteem van het gebied,  zoals het huisvesten van een zwarte specht. Naast de voormalige mooiste van Vlaanderen staat er nog een aantal andere zeer indrukwekkend gevormde kastanjebomen. Deze bomen zitten in hun laatste levensfase en zijn in verval.

Om de bomen te beschermen en te behouden voor de toekomst, heeft Natuur en Bos verschillende maatregelen genomen, waaronder het beperken van de toegang en het instellen van een beschermingszone. Ook worden regelmatig onderhoudswerken uitgevoerd om de boom gezond te houden en te beschermen tegen ziektes en plagen.

Foto┬┤s zwarte specht: Jos Keppens

Meer weten

Het Hobos is een uniek gebied in de gemeente Overpelt. Het gebied strekt zich uit over meer dan 190 hectare en omvat een gevarieerd landschap van bossen, graslanden, heide en vennen. Het Hobos heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen, toen het werd gebruikt als een jachtgebied door de lokale adel.

Veteraanbomen bieden vaak een habitat voor verschillende diersoorten, waaronder vogels, vleermuizen, insecten, paddenstoelen en kleine zoogdieren. Afhankelijk van de specifieke boomsoort en de omgeving kunnen er ook andere soorten voorkomen, zoals bijvoorbeeld spechten, mieren, spinnen en sluipwespen. Door hun ouderdom en omvang bieden veteraanbomen vaak unieke ecologische niches en micro-habitats die niet elders voorkomen en die belangrijk zijn voor het behoud van de biodiversiteit.