FORBIO-bos in NP Bosland: waar natuur en wetenschap samenkomen
Het FORBIO-bos in Hechtel-Eksel maakt deel uit van een uniek onderzoeksproject naar de rol van boomsoortenrijkdom in bosbeheer. Dit project, FORBIO genaamd, onderzoekt hoe gemengde bossen verschillen van monoculturen op het vlak van o.a. groei, houtkwaliteit en biodiversiteit. Met 40 proefvlakken en een zorgvuldig opgesteld beheerplan is dit bos een levend laboratorium waar wetenschap en praktijk samenkomen.
Wat gebeurt er momenteel in het FORBIO-bos?
De komende maanden zullen fietsers langs het fietspad in het Pijnven onderzoekers van de KU Leuven aan het werk zien. In elk van de 40 proefvlakken selecteren zij 32 potentiële toekomstbomen. Toekomstbomen zijn geselecteerde bomen die de potentie hebben om in de toekomst uit te groeien tot vitale, grote en kwaliteitsvolle bomen.
De keuze valt op bomen met rechte stammen en, beperkte zijtakken en op exemplaren die al boven het bladerdek uitsteken. Rondom de helft van de geselecteerde toekomstbomen worden twee nabijgelegen bomen deels geschild. Dit proces, ringen genoemd, vermindert de concurrentie en biedt inzicht in hoe dit de groei van de toekomstbomen en hun invloed op de omgeving beïnvloedt. Of een boom behandeld wordt, wordt bepaald door loting. De toekomstbomen worden gemarkeerd met blauwe stippen, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn voor verdere opvolging. Tijdens de uitvoering worden oranje en gele linten aangebracht om de werkzaamheden te begeleiden.
Neem tijdens je fietstocht een kijkje bij het FORBIO-bos en ontdek hoe onderzoekers werken aan de toekomst van onze bossen. Boslab volgt de ontwikkelingen op de voet!
Veiligheid en toegankelijkheid
Bomen die te dicht bij het fietspad staan en mogelijk een gevaar vormen (na het ringen) voor fietsers, worden preventief verwijderd. Zo blijft het pad veilig en toegankelijk, terwijl het onderzoek onverminderd doorgaat.
Over FORBIO en het grotere kader
Het FORBIO-bos in Hechtel-Eksel werd in december 2012 aangeplant als onderdeel van een groter onderzoeksproject naar de invloed van boomsoortenrijkdom. Het FORBIO-project werd tussen 2009 en 2012 opgezet op drie locaties in België: Gedinne, Zedelgem en Hechtel-Eksel, op initiatief van professoren Bart Muys (KU Leuven) en Kris Verheyen (UGent). Dit experiment onderzoekt hoe diversiteit in bossen bijdraagt aan veerkracht, biodiversiteit en houtproductie.
Het project maakt deel uit van het internationale onderzoeksnetwerk TreeDivNet, dat experimenten coördineert rond boomdiversiteit en ecosysteemfuncties wereldwijd.