Gentse bio-ingenieurs in spe op excursie in het Pijnven – Bosland

24/02/2023

Afgelopen week bracht een 20-tal toekomstige bio-ingenieurs Bos- en Natuurbeheer een dagje door in het Pijnven. Ze werden onder een stralende winterzon ontvangen door Koen Thijs en Eddy Ulenaers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Na een introductie in o.a. de ecologische geschiedenis van het Pijnven en het concept Bosland, werd het domein te voet doorkruist.


Hierbij passeerden de verschillende functies van het gebied de revue: natuur (omvorming van monotoon naaldbos naar divers loofbos, waarnemingen en tellingen van dieren,  het verbinden van leefgebieden via corridors ter bescherming van soorten en diversiteit, proces gestuurd natuurbeheer, …),  economie (transport gedurende bosbouw ) en beleving (met o.a. het Bosmuseum, het Treehouse, fietsen door de bomen, speelbossen, avontuurlijke kinderwandelingen en diverse activiteiten, …).


Voor de studenten werd aan de hand van talrijke spraakmakende voorbeelden ter plekke getoond wat gericht bosbeheer voor elke functie betekent en hoe dat kan evolueren omwille van voortschrijdend inzicht (onderzoek gebaseerd) en klimaatsverandering.