Gladde slangen individueel herkenbaar door patronen in hun tekeningen

07/08/2022

Sinds er begin dit jaar reptielenplaten in het Pijnven geplaatst werden,  voert een groepje vrijwilligers onder leiding van boswachter Eddy Ulenaers op regelmatige basis gladde slang tellingen uit. Door het uitzonderlijk warme weer van de laatste tijd, moeten de momenten goed gekozen worden: de gladde slang kruipt namelijk niet onder de platen wanneer het te warm of te zonnig is…
Tot nu toe hebben de vrijwilligers een 5-tal verschillende slangen kunnen identificeren. De slangen kunnen immers onderscheiden worden door hun specifieke patronen in kop- en rug- tekening. 

Gladde slangen hebben op de rug een vlekkentekening. Elke gladde slang heeft een unieke tekening, waaraan de dieren individueel herkenbaar zijn.
Deze vlekken vormen in de lengte twee of meerdere rijen en lopen parallel. De variaties in de vlekkentekeningen zijn eindeloos.  Dat gaat van volledig losstaande vlekken, tot vlekken in de breedte met elkaar verbonden, of een (al dan niet) onderbroken lijn vormen, waarbij de onderbrekingen en de lijnstukken in lengte zeer kunnen verschillen. En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillen in grootte, breedte en donkerte van de tekening. Ook kunnen de vlekken al dan niet verbonden zijn met de donkere vlek op de kop, in de vorm van een kroontje, waaraan de gladde slangen hun Latijnse naam (coronella austriaca) te danken hebben.
 

Vragen? Opmerkingen? Mail naar: info@boslab.be