Lichtvervuiling helpt nachtzwaluw bij het vinden van prooi
Nieuw onderzoek van onder andere Jitse Creemers, Marcel Eens, Eddy Ulenaers, Michiel Lathouwers en Prof. Ruben Evens toont aan dat nachtzwaluwen (Caprimulgus europaeus) slim gebruik maken van natuurlijk en kunstmatig licht tijdens het jagen. Deze wetenschappers van Universiteiten Hasselt en Antwerpen, Université Catholique de Louvain en Agentschap Natuur en Bos onderzochten hoe nachtzwaluwen zich tijdens nachtelijke jachtpartijen oriënteren ten opzichte van heldere hemelgebieden.
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het doctoraatsonderzoek van Jitse Creemers, met onder andere Nationaal Park Bosland als onderzoeksgebied.
Uit de studie blijkt dat nachtzwaluwen zich meestal richten naar heldere delen van de hemel, zoals de maan of stedelijke lichtgloed, om vliegende insecten beter te zien. Bij zwak maanlicht richten ze zich naar de maan, maar wanneer de volle maan de hele hemel verlicht, is dat niet langer nodig en kunnen ze in elke richting jagen. Bij afwezigheid van de maan gebruiken ze stadsgloed als alternatief, mits die helder genoeg is. Wanneer zowel maanlicht als stadsgloed beschikbaar zijn, verkiezen ze duidelijk maanlicht.
Deze nieuwe ontdekking geeft een verrassend inzicht in hoe bepaalde nachtelijke dieren zich aanpassen aan lichtvervuiling. Het roept echter ook vragen op over de langetermijneffecten van kunstmatig licht op hun foerageergedrag en prooisuccessen.
Meer over de nachtzwaluw
De nachtzwaluw is een fascinerende vogel die bekend staat om zijn verborgen levensstijl en nachtelijke activiteiten. Zijn opvallende verenkleed met camouflerende kleuren en zijn vermogen om vrijwel onzichtbaar te worden tegen de achtergrond van boomschors maken hem tot een meester in camouflage.
In Nationaal Park Bosland vormt deze mysterieuze vogel al jarenlang onderwerp van uitgebreid onderzoek. Hierbij worden onder andere gps-trackers gebruikt om inzicht te krijgen in hun nachtelijke gedrag, migratiepatronen en foerageerstrategieën.
Dankzij deze eerdere studies weten we nu dat nachtzwaluwen sterk afhankelijk zijn van halfopen landschappen met voldoende beschutting én open plekken om effectief te kunnen jagen.
Lees meer over dit fascinerende onderzoek in bijgevoegd artikel.