Nachtzwaluwen vertrekkensklaar voor overwintering in Tropisch Afrika

09/09/2021

De Nachtzwaluw keert in mei terug uit Afrika naar de heideterreinen en bosranden. Daar snort hij de hele zomer tot in augustus.
Het is geen uil, maar ook geen zwaluw. Hij hoort eigenlijk nergens bij. Met zijn grote uilenogen heeft hij wel wat van een uil weg, maar zijn lange vleugels doen eerder een soort zwaluw vermoeden. Ook de leefwijze in de avondschemering en 's nachts doen denken aan een uil.
Met zijn snorrende of ratelende geluid, dat heel ver draagt, probeert hij een vrouwtje te verleiden en andere mannetjes op een afstand te houden. Hij laat zich zelden zien en vertrouwt overdag volledig op zijn bruinige schutkleur.
Nachtzwaluwen leven van grote nachtvlinders die ze in de lucht vangen. De twee jongen worden op de grond grootgebracht totdat ze zelfstandig kunnen vliegen. In september verlaten ze ons land weer.

Details actueel onderzoek 

Recente publicatie

Foto┬┤s : Ruben Evens