Voor het 26ste jaar op rij : trekvogeltelling in het Hageven

18/10/2022

Wie zondag 16 oktober op het fietspad in het natuurgebied Plateaux-Hageven aan de Bergeijkerdijk fietste of wandelde, heeft ze ongetwijfeld gezien: een kleine 10-tal vogelliefhebbers met grote verrekijkers en fotoapparatuur. Staande op een heuvel, met behoorlijk ver zicht, op afspraak voor de tweede grote trekvogeltelling van dit najaar, georganiseerd door Natuurpunt.

Patrick Schuurmans en de andere vogelliefhebbers telden en fotografeerden van zonsopgang tot in de late namiddag alle trekvogels maar ook de vogels ter plaatse. In totaal hebben ze gedurende de 8 uur durende telling 8118 exemplaren en 56 soorten genoteerd. Met 3 Rode Wouwen, 2 Smellekens en 2 Bruine Kiekendieven, de nodige Sperwers en Buizerds waren de roofvogels mooi vertegenwoordigd. Top 3 waren echter de vinken (4780, maar vermoedelijk nog een onderschatting), de spreeuwen (1020) en de veldleeuweriken (445).

De telling op deze locatie, maar ook op alle andere locaties (ook in het buitenland) werd door de waarnemers ingebracht en  is terug te vinden op de website www.trektellen.com.

Elk najaar tellen vogelaars op vaste punten in heel Europa de trekvogels, wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen; een spectaculair fenomeen. Het doel van dit evenement is om wereldwijd aandacht te schenken aan vogels en hun leefgebieden.


Natuurpunt (Koen Leysen) rapporteerde dat zondag 16 oktober in totaal in heel Belgiƫ 87 telposten bemand waren. Op al die posten samen werden een indrukwekkende 346.685 vogels geteld, verdeeld over 144 soorten. Dat betekent een gemiddelde van bijna 4000 vogels per telpost. Bijna 2/3 hiervan waren Vinken, af en toe doorspekt met Kepen, samen 222.000 exemplaren.

Foto Rode Wouw en Smelleke: Patrick Schuurmans tijdens de telling