Zwarte bij in Bosland

22/06/2018

Op vrijdag 22 juni werd op uitnodiging van onderzoeker Dylan Elen een infodag gehouden rond Zwarte bij in Bosland. De Zwarte bij is de enige inheemse honingbij in Vlaanderen maar sterk bedreigd en wilde volkeren komen niet meer voor. Dylan, die ook voorzitter is van ZwarteBij.org, doet reeds verschillende jaren onderzoek naar mogelijke conservatiegebieden voor de inheemse Zwarte bij. Deze bij is een echt bosdier en het Pijnven te Hechtel-Eksel is voor het conservatieonderzoek al die jaren de belangrijkste locatie geweest.

In de voormiddag werden in ‘Den Atelier’ in Pijnven alle genodigden ontvangen. Dit waren de plaatselijke boswachters (ANB), hun collega’s uit Midden-Limburg in Nederland (Staatsbosbeheer) en enkele mensen uit de Scientific Board van BosLAB. Dylan gaf vervolgens met behulp van een presentatie een inkijk in zijn conservatieonderzoek en de resultaten voor Pijnven. Nergens anders in Vlaanderen is er zo’n groot bosgebied beschikbaar zonder de aanwezigheid van andere (niet-inheemse) honingbijen. De potentie van Pijnven als conservatiegebied blijkt dan ook veelbelovend. Dylan drukte hierbij dan ook zijn wens uit om een grootschalig experiment op te zetten in Pijnven alsook om conservatiegebieden in Nederland uit te bouwen.

Na de theoretische toelichting werd iedereen uitgenodigd om naar de praktijk te gaan kijken. Bijenkasten op een geheime locatie in Pijnven waren the place to be en de nodige beschermkledij bleek niet overbodig. Terwijl de bijen ons rond de oren zoemden, werden we rijkelijk overladen met uitleg over het imkeren met Zwarte bij. Dit werd daarbij mooi geïllustreerd in de praktijk. Ook de pers (TV Limburg) kwam een kijkje nemen op deze unieke locatie.

Na nog wat uitwisselen van informatie, ging iedereen mét een potje zwarte bijenhoning zeer tevreden naar huis.

Naast onderzoeker is Dylan ook voorzitter van ZwartBij.org. Deze organisatie wil vooral imkers warm maken voor het houden van de inheemse Zwarte bij. De laatste tijd is er vanuit ecologische overtuiging gelukkig steeds meer aandacht voor duurzaam imkeren met de aan onze omstandigheden goed aangepaste Zwarte bij.

Meer info:
https://www.boslab.be/onderzoek/onderzoeksthemas/onderzoek-zwarte-bij/156/
https://zwartebij.org/
https://www.tvl.be/nieuws/inheemse-honingbij-heeft-het-moeilijk-door-uitheemse-soorten-61454