Leerlingen dragen bij aan het behoud van biodiversiteit in de Resterheide: natuureducatie in actie

30/05/2023

Leerlingen dragen actief bij aan het behoud van biodiversiteit in de prachtige Resterheide, waar natuureducatie tot leven komt. De waarde van natuurbescherming en het behoud van biodiversiteit kan niet genoeg benadrukt worden. Om jonge mensen bewust te maken van hun rol in het behoud van de natuur, werkt Tina Coenegracht, Projectmedewerker Educatief Natuurbeheer Limburg, al enkele jaren samen met Theo Geuens, natuurgids en gebiedsbeheerder, en de Sint-Elisabethschool in Wijchmaal.
Er werd een boeiend educatief programma ontwikkeld voor de laatste jaren van de lagere school. Dit programma omvat drie stappen waarmee leerlingen op een speelse manier betrokken worden bij het beheer van het natuurgebied. Ze beginnen met een theoretische les in de klas, gevolgd door deelname aan beheersactiviteiten en een verrijkende educatieve wandeling met veldonderzoek. Dit brengt de theorie tot leven en maakt het leren over de natuur een avontuurlijke ervaring.
Hoewel de beheersactiviteit dit jaar vanwege het slechte weer moest worden vervangen, was er geen gebrek aan creativiteit. De leerlingen hebben zich gewijd aan het maken van vogelkastjes, waarmee ze hun betrokkenheid bij natuurbescherming op een andere manier hebben getoond.
Door gerichte beheerswerken blijft de heide open en krijgen typische planten en dieren de kans om te overleven. Een bijzonder aspect van het beheer is de transformatie van een deel van het gebied tot heischraal grasland, een Europees beschermd habitattype dat helaas nog steeds bedreigd wordt. Door dit educatieve programma ervaren de leerlingen uit eerste hand hoe hun inspanningen bijdragen aan het behoud van deze kostbare habitat.

Resterheide
Resterheide is een waardevol natuurgebied gelegen in Hechtel-Eksel. Het gebied strekt zich uit over ongeveer 270 hectare en wordt beheerd met als doel het behoud en de bevordering van biodiversiteit. Het omvat diverse habitats, waaronder heidevelden, bossen, vennen en heischrale graslanden.
De naam "Resterheide" is afkomstig van de ligging van het natuurgebied. Het woord "heide" verwijst naar de dominante vegetatie in het gebied, namelijk heideplanten. Het woord "rester" kan verwijzen naar het feit dat het een overblijfsel of restant is van een groter heidegebied dat vroeger in de regio aanwezig was.
Het heidegebied in Resterheide is van bijzonder belang vanwege zijn status als Europees beschermd habitattype. Heischrale graslanden, die zich kenmerken door een open vegetatie met typische plantensoorten, worden bedreigd in hun voortbestaan. Beheersmaatregelen zijn daarom essentieel om de heide open te houden, zodat de specifieke flora en fauna die afhankelijk zijn van dit habitat kunnen overleven.
Verschillende beheerswerken worden uitgevoerd om de biodiversiteit in Resterheide te bevorderen. Dit omvat onder andere het verwijderen van opslag van bomen en struiken om de heide open te houden, het plaggen van delen van het gebied om de groei van karakteristieke planten te stimuleren, en het onderhouden van vennen en poelen voor waterafhankelijke soorten.